Παρουσίαση Ιστορικού Αρχείου Δήμου Θήρας | ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ
Ηµεροµηνία ∆ηµοσίευσης
25/08/2016
Χρήστης Καταχώρησης
Administrator
Φορέας
Δήμος Θήρας
Υπηρεσία
Τίτλος
Παρουσίαση Ιστορικού Αρχείου Δήμου Θήρας
Τοποθεσία
Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο
Ημερομηνία Εκδήλωσης
29/09/2016
Τομείς Ενδιαφέροντος

Παρουσίαση του Ιστορικού Αρχειακού Υλικού του Δήμου Θήρας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στις 19:30 μμ στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κος Χρήστος Λούκος και οι συνεργάτες του θα παρουσιάσουν τα ευρήματα της φετινής χρονιάς κυρίως από τους οικισμούς της Μεσσαριάς, Βόθωνα, Καμαρίου, Θηρασιάς και Ημεροβιγλίου καθώς και τη συνολική πορεία της έρευνας και ταξινόμησης.

H καταγραφή και ταξινόμηση του ιστορικού αρχειακού υλικού γίνεται από μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες με την καθοδήγηση και εποπτεία του ομότιμου καθηγητή κ. Χρήστου Λούκου και έχει ξεκινήσει από το 2014, ενώ η ολοκλήρωση της καταγραφής και ταξινόμησης αναμένεται μέσα στον επόμενο χρόνο, 2017.

Το ιστορικό αρχειακό υλικό που ταξινομείται αποτελεί ένα σημαντικό τεκμήριο για την ιστορία της Σαντορίνης. Μέσα από τα αρχεία αυτά θα μπορέσει κανείς να γνωρίσει τους κατοίκους παλαιότερων εποχών και τις ασχολίες τους, τον τρόπο ζωής αλλά και σημαντικά στοιχεία παλαιότερων εποχών που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύ κοινό.

Τα αρχεία περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής: Απογραφές κατοίκων ανά οικογένεια, Εκλογικούς καταλόγους, Δημοτολόγια, Ετήσιες γενικές εκθέσεις δημάρχων, Κτηματικούς καταλόγους, Βιβλίο αστυνομικών ελέγχων διαβατηρίων, Στρατολογικούς ελέγχους καθώς και οτιδήποτε άλλο έχει βρεθεί σε κοινοτικά καταστήματα, πολιτιστικούς συλλόγους κα και αφορά το δημόσιο βίο.

Στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να βρεθεί και να ταξινομηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος (αν όχι όλο) του ιστορικού αρχειακού υλικού του Δήμου Θήρας. Για τον λόγο αυτό, ο Δήμος Θήρας καλεί όλους τους πολίτες της Σαντορίνης αφενός να βοηθήσουν στην περαιτέρω εύρεση του με οποιαδήποτε πληροφορία που πιθανώς να έχουν για το που μπορεί να βρίσκεται και αφετέρου να προσφέρουν τα δικά τους αρχεία για καταγραφή/ταξινόμηση.