ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΗΡΑΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΖΩΡΖΟΥ | ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ
Ηµεροµηνία ∆ηµοσίευσης
30/11/2016
Χρήστης Καταχώρησης
Administrator
Φορέας
Δήμος Θήρας
Υπηρεσία
Ιδιαίτερο Γραφείο Δημάρχου
Είδος
Δελτίο Τύπου
Τίτλος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΗΡΑΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΖΩΡΖΟΥ
Α.Δ.Α.
Α.Δ.Α.Μ.
Ομιλία Δημάρχου

"Ο επανασχεδιασμός του θεσμικού περιβάλλοντος για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και ειδικά της νησιωτικής είναι τώρα περισσότερο απαραίτητος από ποτέ"

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Δήμαρχος Θήρας κος Νίκος Ζώρζος στα αθηναικά και τοπικά μέσα της Σαντορίνης, σήμερα Τρίτη, το μεσημέρι στην Αθήνα.

Ο  Δήμαρχος Θήρας ξεκίνησε την τοποθέτηση του με την πορεία της καλοκαιρινής σαιζόν, τονίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται τόσο ατομικά όσο και συλλογικά για την αναβάθμιση του τουριστικού προιόντος του νησιού και της παροχής των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα έργα και τις πρωτοβουλίες του Δήμου Θήρας στον τομέα των υποδομών, οι οποίες αφορούν σε μεγάλο βαθμό το νερό, τα υγρά και στερεά απόβλητα. Έργα που είτε έχουν υλοποιηθεί (από το 2011 το ύψος των συγχρηματοδοτούμενων έργο με το ΕΣΠΑ έχει φτάσει στο ποσό των 11 εκατομμυρίων ευρώ) είτε έχουν δρομολογηθεί προς υλοποίηση, όπως είναι η μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης που θα φτιαχτεί στο νησί μέχρι το τέλος του 2018 και αποτελεί το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο έργο αφαλάτωσης στην Ελλάδα.

Ο Δήμαρχος Θήρας συνέχισε την τοποθέτησή του με την πίεση που ασκεί η τουριστική ροή στο σύνολο του νησιού , η οποία έχει σαν αποτέλεσμα:

  • Υψηλή πίεση προς την τοπική κοινωνία αφού οι επισκέπτες ξεπερνούν μέχρι και 4,5 φορές τον τοπικό πληθυσμό
  • Υπερφόρτωση όλων των υποδομών (αεροδρομίου, λιμανιού, οδικού δικτύου και σημείων στάθμευσης, τελεφερίκ, δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, συστήματος διαχείρισης αποβλήτων, ενεργειακού δικτύου κλπ), με αποτέλεσμα μέχρι να πραγματοποιηθούν νέα έργα (με την βραδύτητα παραγωγής έργων στη χώρα, αλλά και τις αντιδράσεις όσων θεωρούν ότι θίγονται από αυτά) τα έργα είναι ήδη ξεπερασμένα.
  • Χαμηλή ποιότητα παροχής δημοσίων υπηρεσιών αφού στην έλλειψη υποδομών έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη στελέχωσης των υπηρεσιών που οφείλουν να διαχειριστούν την τόσο μεγάλη διακύμανση πληθυσμού.
  • Υψηλό ποσοστό αναλογίας κλινών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (990 κλίνες ανά τ.χ.) και υψηλό ποσοστό δόμησης (11% επί του συνολικού εδάφους) που συγκρίνεται μόνο με τα αντίστοιχα ποσοστά της Αττικής.
  • Υπέρ αυξημένη και διάχυτη δόμηση που έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση τόσο του δομημένου περιβάλλοντος όσο και των φυσικών πόρων.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Θήρας κο Νίκο Ζώρζο, η παρούσα δημοτική αρχή, τμήμα των επιχειρηματιών και κατοίκων έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος,  που κινδυνεύει να λειτουργήσει αρνητικά στην αναμφισβήτητη επιτυχία του προορισμού, αλλά και την  ανεπάρκεια όσων μέτρων έχουν ληφθεί αφού δεν υπάρχουν επαρκείς μηχανισμοί καταστολής αλλά και ολοκληρωμένη προσέγγιση και προσπαθεί με δράσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της να διαχειριστεί την κατάσταση εργαζόμενοι κυρίως προς τις παρακάτω κατευθύνσεις:

  • Αναβάθμιση και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με έμφαση στον πολιτισμό, με την προβολή μνημείων, της τοπικής αρχιτεκτονικής, των τοπικών προϊόντων, της  γαστρονομίας, την καταγραφή και ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού πρώην Δήμων και Κοινοτήτων και σχετικών εκδηλώσεων.
  • Δημιουργία μηχανισμού ρύθμισης των τουριστικών ροών μέσα από τη δημιουργία Φόρεα Διαχείρισης και Προβολής Προορισμού μέσα  από τη λειτουργία Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού και μελέτης διαχείρισης της κρουαζιέρας
  • Ανάπτυξη εργαλείων μείωσης των περιβαντολλογικών πιέσεων, όπως ανακύκλωση, διαχείριση των περιορισμένων πόρων, αλλά και των κινδύνων λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.

Οι  δράσεις αυτές όμως είναι δύσκολο έως αδύνατον να αποδώσουν αφού δεν έχουν μέχρι σήμερα ολοκληρωμένο χαρακτήρα, δεδομένου ότι μια σειρά από ενέργειες, δράσεις και παρεμβάσεις  δεν εξαρτώνται από τον Δήμο, αλλά από άλλες αρχές και κυρίως κρατικές που λειτουργούν προς άλλη κατεύθυνση ή καθυστερούν υπέρμετρα να δράσουν με αποτέλεσμα να τις ακυρώνουν επί της ουσίας.

Η πρόταση του Δήμου Θήρας είναι να εφαρμοστεί πιλοτικά στο νησί της Σαντορίνης η αρχή της ολοκληρωμένης παράκτιας διαχείρισης,  που αποτελεί υποχρέωση της χώρας σύμφωνα με  το πρωτόκολλο της Βαρκελώνης του 2007 για τη Μεσόγειο έχοντας ως στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Για να μπορέσει βέβαια να υλοποιηθεί το παραπάνω ο Δήμος Θήρας χρειάζεται τον επανασχεδιασμό του θεσμικού περιβάλλοντος για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και ειδικά της νησιωτικής  και προς αυτή την κατεύθυνση συνεργάζεται με τους  Υπουργούς των αρμόδιων Υπουργείων.